Terug naar overzicht

Golden Age Souvenir

Het themajaar ‘Delft en de Gouden Eeuw’ was een veelbelovend thema waarbij Stichting DelftsPeil en BES&Cultuur zich graag inzetten om samen met de Golden Agers, de bewoners van Pieter van Foreest en/of andere instellingen en dagopvang centra, in wekelijkse workshops gedurende 6 maanden te werken aan het maken van gouden souvenirs.

Dit project had als algemeen doel senioren en Alzheimer in het licht zetten en de betrokkenheid van Delftenaren met hun senioren versterken.

De ‘golden agers’:

  • Het maken van een functioneel doelgericht product.
  • Verbondenheid met de historie van Delft.
  • Zichzelf profileren door een cultureel actieve bijdrage te leveren daarbij zichtbaar en respectvol in het daglicht komen te staan als seniorengroep.

Personeel, activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en familieleden werden op de hoogte gebracht van het project en de workshops. Van maart t/m augustus hebben wij op 11 verschillende locaties ca. 300 senioren bereikt in de workshops. Omdat we samenwerking hebben gezocht met de Educatieve Dienst van Museum Prinsenhof zijn er een aantal bijzondere presentaties verzorgd door medewerkers van de Educatieve Dienst die vooral ‘Delft in de Gouden Eeuw’ belichtten.

Veel reacties van herkenning kwamen los zodat het verleden tot leven kwam.

Het feit dat senioren bewust werden dat ze iets voor anderen maakten, viel goed in de smaak. Ouderen kunnen zo een andere rol vervullen. Het accent verschuift hierbij van hulpvraag naar hulp bieden. Ook dat bekenden en onbekenden uit binnen en buitenland hun souvenir konden kopen en waarmee het dus de wereld over zou kunnen gaan, sprak tot de verbeelding.

Het tweede onderdeel was een warming up van de handen (niet alle deelnemers zijn optimaal met de kleine motoriek door div. oorzaken). Voelen hoe de klei is, kneden, knijpen, was een goede handoefening. Dit werd zelfs uitgevoerd door deelnemers die maar een hand ter beschikking hadden. Na het, tot ieders verbeelding sprekende, ‘gehaktballetjes draaien’ legden we duidelijk in deze fase uit hoe tot een bepaalde vorm te komen.

Onderdeel van elke workshop was een koffiepauze met een toepasselijke Hollandse gouden eeuw-stroopwafel en een groepsgesprek, waarbij naar de deelnemers werd geluisterd en ook de wat stille deelnemers aan het woord konden komen. Wij zijn hierin sturend geweest als gespreksleiders en hebben alle subtiele verwijzingen naar interessante levensthema’s aangegrepen om hier dieper op in te gaan. Met respect voor privacy of gevoeligheden. In ontspannen sfeer waarbij humor zich regelmatig liet zien. De deelnemers zijn door ons ook regelmatig als levens-ervaringsdeskundigen benaderd met de vraag hoe je gelukkig leven kunt. Hoe doe je dat? Veel gesprekken gingen over essentiële zaken in het leven zoals persoonlijke verhalen over vreugde, liefde en verdriet. Er werd behoorlijk gelachen, liefdevolle mooie gesprekken onderling gevoerd, en soms eindigde een workshop in spontaan pianospel met gezang door de groep.

Na afloop werden alle klei souvenirs verzameld en voorzien van een code onderop dat correspondeerde met de namenlijst en geboortedatum. Na een week van droging werden alle souvenirs voorzien van een glimmende goudlaag en werden verpakt in aantrekkelijke transparante doosjes met gouden bodem. Met een 2-talige uitleg op papier zijn de souvenirs in de verkoop gebracht waarvan een groot deel van de opbrengst naar Stichting Alzheimer DWO gaat. Veel van de deelnemers hebben de ziekte van Alzheimer.

Looptijd: 2018 – 2019