Woord & Draad2023-02-05T15:46:03+01:00
FAQ items aan het laden...
Over
Team
Programma
Contact

Handwerk, ambacht en textiel. Het is helemaal terug van weggeweest en enorm populair onder jong en oud. In Woord & Draad weeft heel Delft, met en zonder ervaring, mee aan het ‘Delftse kleed’ en de ‘Delftse Jas’. Persoonlijke verhalen vormen de rode draad.

Over woord & draad

Woord & Draad verbindt niet alleen textiel en podiumkunsten, maar vooral de werelden van mensen die elkaar gaan kruisen en ontmoeten.

Tijdens het weven, een vorm van handwerk dat al eeuwen een culturele en artistieke rol speelt, worden verhalen opgehaald en gedeeld.

Haak ook aan bij dit prachtige project! Kom langs bij een losse activiteit of volg het gehele traject van begin tot eind, net wat bij jou past!

Precies 20 jaar geleden

Woord & Draad haakt in op een textielproject uit 2002, waarin een Delfts Kleed en een Delftse Jurk werden geborduurd door 310 Delftse vrouwen van 28 nationaliteiten. Onder leiding van kunstenaars Tonny van Sommeren (De Delftse Kleden) en Christina Linaris Coridou (De Jurk van Delft). De oprichters van de stichting DelftsPeil, Nathalie van der Hak en Marlene Vreeke, waren destijds  de mede-initiatiefnemers van de Delftse Kleden en de Jurk van Delft, zoals nu ook bij Woord en Draad.

De afgelopen 20 jaar werden de jurk en het kleed zorgvuldig bewaard in het depot van Museum Prinsenhof Delft. Speciaal voor Woord & Draad zijn ze te zien in 38CC en Museum Prinsenhof Delft. Na afloop van het project gaan de jurk en kleed uit 2002 samen met de jas en het kleed uit 2022 het depot weer in.

Project Delftse Kleden en De Delftse Jurk in 2002. Foto’s: Hannah Anthonysz.

Team Woord & Draad

Marjet Roerink
Marjet RoerinkArtistiek leider
Woord & Draad is een community arts project onder regie van artistiek leider Marjet Roerink. Marjet verzamelt alle verhalen achter het handwerk.
Bart Gorter
Bart GorterKunstenaar
Bart Gorter is beeldend kunstenaar en weet alles van weven. Tijdens Woord & Draad weeft hij samen met alle Delftenaren het Kleed van Delft.
Funda Goçer
Funda GoçerTextieldocent
Funda Goçer zit in het laatste jaar van de kunstacademie, richting Textiel. Tijdens Woord & Draad begeleidt zij de workshops weven.
Suzanne Vissers
Suzanne VissersCoördinator
Suzanne Vissers coördineert de activiteiten van Woord & Draad. Daarnaast ondersteunt ze Marjet als regieassistent bij de theatervoorstelling.

Programma

Expositie

Eindmanifestatie

Zaterdag 18 maart 2023
– 10.00 t/m 17.00 uur – expositie
– vanaf 17.30 uur – levend theater
Museum Prinsenhof Delft,
Sint Agathaplein 1

Bezoek de eindmanifestatie van Woord & Draad waarin alles bij elkaar komt: de Jurk van Delft en het Delftse Kleed uit 2002 naast de Jas en het Kleed van Delft uit 2022. Maar ook de stad gemaakt van textielhuisjes. Theater, film, dans, foto’s en muziek vertellen de nieuwe verhalen van Delftse inwoners die in de loop van het project door Marjet zijn verzameld. Na afloop wordt alles bewaard in het depot van het museum.

Weef mee

weef mee

Zaterdag 14, 21 en 28 januari
10.00 t/m 17.00 uur
Abtswoude Bloeit!,
Aart van de Leeuwlaan 332

Zaterdag 4, 11, 18, 25 februari en 4 maart
10.00 t/m 17.00 uur
OPEN, Vesteplein 100

Kom langs met een stuk stof, kleding of wol met herinneringen en verhalen. Dit materiaal zal kunstenaar Bart Gorter ter plekke samen met jou inweven in het Kleed van Delft op het weefgetouw. Zo ontstaat een groot kleed van levensverhalen en herinneringen. Alle Delftenaren zijn van harte uitgenodigd om mee te werken aan dit prachtige stadsproject.

Weven kan alleen nog op afspraak. Zonder reserveren kun je enkel komen bewonderen. Meedoen? Meld je aan via info@woordendraad.nl om een datum en tijdstip af te spreken.

Expositie in Museum Prinsenhof
Sinds oktober 2022 wordt er op het weefgetouw geweven aan het meterslange Kleed van Delft. Op zaterdag 18 maart 2023 wordt het onthuld en is het te bewonderen in de Van der Mandelezaal in het Prinsenhof Museum.

FLYER

Draad & Door

Textielstad maken

Elke donderdag, van november 2022 t/m 2 maart 2023
10.00 t/m 11.30 uur
Wijkcentrum Buitengewoon, Mozartlaan 670

Haak je ook aan bij de workshops textielhuisjes maken? Maak het huis uit je dromen, een sprookjeshuis of je eigen woning. Ga aan de slag met breien, vilten, naaien of haken. Kies de techniek jij leuk vindt, waar je goed in bent of juist waar je meer van wilt leren.Ervaring is niet nodig, iedereen is van harte welkom! De workshops worden begeleid door Marieke, Arukhan en Selma.

Aanmelden is niet verplicht. Kom gezellig langs op de donderdagochtend.

FLYER

Expositie in Museum Prinsenhof
Met elkaar maken we een bruisende stad van kleine textielhuisjes. Een stad vol verhalen. De stad is zaterdag 18 maart te zien in de expositie Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft.

Thuis aan de slag
Werk je graag thuis aan de huisjes? Vraag dan een pakket met benodigdheden aan via info@woordendraad.nl. Je kunt het pakket ophalen of wij brengen het bij je langs. Er zijn geen kosten aan verbonden

Voorstelling

Voorstelling

Zondag 20 november
19.00 t/m 21.00 uur
€ 10,- per ticket
Theater de Veste, Vesteplein 1

In de muzikale vertelvoorstelling Woord & Draad in Theater de Veste zingen, spelen en vertellen 10 Delftenaren hun persoonlijke verhaal. Verweven met hun liefde voor textiel, een hartstocht die al sinds de Griekse oudheid troost en houvast biedt aan de mens.

Ontdek hoe Omar en Jameela vluchtten uit Syrië, hoe Irma omgaat met de ziekte Parkinson en hoe Sandra vertelt over haar leven met verslaving. Het zijn verhalen over doorzetten, vallen en opstaan en vertrouwen houden in een goede afloop. Verhalen waarin de kracht van textiel en handwerk de rode draad vormt.

Tip: Neem je eigen handwerk mee en brei, haak of borduur tijdens de voorstelling verder.

FLYER

KOOP TICKETS

Het Kleed

Weef het kleed van Delft

Woensdag 5, 12, 19 en 26 oktober
14.00 t/m 16.00 uur
Abtswoude Bloeit!,
Aart van de Leeuwlaan 332

Woensdag en zaterdag 5, 9, 12, 16 en 19 november
13.00 t/m 17.00 uur
Expositieruimte 38 CC, Papenstraat 5

Kom langs met een stuk stof, kleding of wol met herinneringen en verhalen. Dit materiaal zal kunstenaar Bart Gorter ter plekke samen met jou inweven in het Kleed van Delft op het weefgetouw. Zo ontstaat een groot kleed van levensverhalen en herinneringen. Je ziet Bart Gorter live aan het werk op zijn weefgetouw.

Stadscollectie

Stadscollectie Woord & Draad

5 t/m 19 november
woensdag t/m zondag
13.00 t/m 17.00 uur
Expositieruimte 38CC, Papenstraat 5
Gratis entree

Textiel, dat is het waar het allemaal om draait in de tentoonstelling Stadscollectie Textiel in Expositieruimte 38CC. En om de persoonlijke verhalen van bewoners van Delft. Honderden Delftenaren hebben meegewerkt aan deze bijzondere tentoonstelling.

In de tentoonstelling zijn De Delftse Kleden en De Delftse Jurk te zien, die hiervoor speciaal uit het depot van Museum Prinsenhof zijn gehaald, waar ze al die jaren zorgvuldig zijn bewaard. Daarnaast wordt in een levensgrote houten letterbak textiel- werk van stadgenoten getoond. Voorwerpen die een speciale betekenis voor hen hebben, met het verhaal erbij.

ZAALTEKST

Opening

Opening Stadscollectie

Zaterdag 5 november
16.00 uur
Expositieruimte 38CC, Papenstraat 5

Kom langs bij de feestelijke opening van de Stadscollectie Textiel door Wethouder Karin Schrederhof! Stap binnen in het atelier van Woord & Draad, waar kunst in beweging is en het maakproces centraal staat.

UITNODIGING

Workshops

Workshop weven

Woensdag 7, 14, 21, 28 september + 12, 19 en 26 oktober

9.30 t/m 11.30 uur
voor vrouwen
Wijkcentrum BuitenGewoon,
Mozartlaan 670

14.00 t/m 16.00 uur
voor iedereen
Abtswoude Bloeit!,
Aart van der Leeuwlaan 332

Ontdek de wereld van weven, handwerken en verhalen. Je leert de basis van het weven en werkt door kleine lapjes te weven (potholdersloom) mee aan de levensgrote Jas van Delft.

Je hoeft geen ervaring te hebben met weven of handwerken om mee te kunnen doen. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen. De workshops zijn in de ochtend en de middag. Je kunt met één workshop meedoen, of met alle 16. Precies wat bij jouw agenda past.

FLYER

Kick-off

Kick-off

Zaterdag 10  & zondag 11 september
12.00 t/m 17.00 uur
Vakwerkhuis,
Professor Snijdersstraat 2

Je vindt Woord & Draad tijdens het weekend van Open Monumentendag in de machinekamer in het Vakwerkhuis. Maak in de doorlopende workshop je eigen weefpatroon. We weven de allereerste lapjes stof voor de levensgrote Jas van Delft, die op 20 november gedragen wordt in de voorstelling in Theater de Veste.

Iedereen is van harte welkom langs te komen en mee te doen! Kom langs en maak kennis met Woord & Draad, kunstenaar Bart Gorter, artistiek leider Marjet Roerink, docente Funda Goçer en coördinator Suzanne Vissers.

FLYER

Contact

Alle inwoners van Delft zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het project Woord & Draad. Het is een project voor en door alle Delftenaren en Delvenaren. De workshops zijn gratis te volgen. Heb je vragen of wil je je ergens voor aanmelden? Mail dan naar info@woordendraad.nl.

Volg Woord & Draad online:

Volg Woord & Draad in de media:

Credits voorstelling Woord & Draad – Regie Marjet Roerink. Regie-assistent Suzanne Vissers, tekst Sigrid Merx, choreografie Leonie Bolleboom, film Ton Spruit en Shuchen Liu, live muziek Open Studio Delft en wijkkoor Nootgeval o.l.v. Leonie Bolleboom, productie Annet Thoms, licht Simon Claessens, geluid Jan Gravesteijn, Jas van Delft Funda Gocer en Marieke Rolloos. Spelers Nicole, Anouk, Irma, Jameela, Omar, Eveline, Monireh, Sandra, Funda, Moaz, Alexandra en Suzanne. Muzikanten Ahmad, Moaz, Daniel, Jarno, Eveline en Guus. Wijkkoor: Cheraldine, Iris, Guus, Ties, Teddy, Frida, Nel, Inge, Svetlana, Leidi.

Woord & Draad is een initiatief van Stichting DelftsPeil. Met dank aan onze sponsoren en subsidiënten: Gemeente Delft, VSB Fonds, Fonds 1818, De Schepper Delft Stichting, J.E. Jurriaanse Stichting, Hendrik Mullerfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Stunt, Expositieruimte 38CC, Museum Prinsenhof Delft, Open Studio Delft en Cultuurhuis Delft. 

Foto's
Ga naar de bovenkant