Over Woord & Draad
Programma september / oktober
Programma november
Programma maart 2023
Contact & aanmelden
FAQ items aan het laden...

Handwerk, ambacht en textiel. Het is helemaal terug van weggeweest en enorm populair onder jong en oud. In Woord & Draad weeft heel Delft, met en zonder ervaring, mee aan het ‘Delftse kleed’ en de ‘Delftse Jas’. Persoonlijke verhalen vormen de rode draad.

Over woord & draad

Woord & Draad verbindt niet alleen textiel en podiumkunsten, maar vooral de werelden van mensen die elkaar gaan kruisen en ontmoeten.

Tijdens het weven, een vorm van handwerk dat al eeuwen een culturele en artistieke rol speelt, worden verhalen opgehaald en gedeeld.

Haak ook aan bij dit prachtige project! Kom langs bij een losse activiteit of volg het gehele traject van begin tot eind, net wat bij jou past!

Precies 20 jaar geleden

Woord & Draad haakt in op een textielproject uit 2002, waarin een Delfts Kleed en een Delftse Jurk werden geborduurd door 310 Delftse vrouwen van 28 nationaliteiten. Onder leiding van kunstenaars Tonny van Sommeren (De Delftse Kleden) en Christina Linaris Coridou (De Jurk van Delft). De oprichters van de stichting DelftsPeil, Nathalie van der Hak en Marlene Vreeke, waren destijds  de mede-initiatiefnemers van de Delftse Kleden en de Jurk van Delft, zoals nu ook bij Woord en Draad.

De afgelopen 20 jaar werden de jurk en het kleed zorgvuldig bewaard in het depot van Museum Prinsenhof Delft. Speciaal voor Woord & Draad zijn ze te zien in 38CC en Museum Prinsenhof Delft. Na afloop van het project gaan de jurk en kleed uit 2002 samen met de jas en het kleed uit 2022 het depot weer in.

Project Delftse Kleden en De Delftse Jurk in 2002. Foto’s: Hannah Anthonysz.

Team Woord & Draad

Marjet Roerink
Marjet RoerinkArtistiek leider
Woord & Draad is een community arts project onder regie van artistiek leider Marjet Roerink. Marjet verzamelt alle verhalen achter het handwerk.
Bart Gorter
Bart GorterKunstenaar
Bart Gorter is beeldend kunstenaar en weet alles van weven. Tijdens Woord & Draad weeft hij samen met alle Delftenaren het Kleed van Delft.
Funda Goçer
Funda GoçerTextieldocent
Funda Goçer zit in het laatste jaar van de kunstacademie, richting Textiel. Tijdens Woord & Draad begeleidt zij de workshops weven.
Suzanne Vissers
Suzanne VissersCoördinator
Suzanne Vissers coördineert de activiteiten van Woord & Draad. Daarnaast ondersteunt ze Marjet als regieassistent bij de theatervoorstelling.

Programma september / oktober

Kick-off Woord & Draad
Zaterdag 10 (12.00 – 17.00 uur) en zondag 11 september (12.00 – 17.00 uur)
Vakwerkhuis, Professor Snijdersstraat 2

Je vindt Woord & Draad tijdens het weekend van Open Monumentendag in de machinekamer in het Vakwerkhuis. De lange gewoven loper wijst je de weg naar de entree! Maak in de doorlopende workshop van kunstenaar Bart Gorter je eigen weefpatroon. Iedereen is van harte welkom langs te komen en mee te doen! Meer info.

Workshops weven
Woensdag 7, 14, 21, 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober

  • 9.30 – 11.30 uur | The Culture, Mozartlaan 670 | voor vrouwen | meer info
  • 14.00 – 16.00 uur | Abtswoude Bloeit, Aart van der Leeuwlaan 332 | voor iedereen | meer info

Ontdek de wereld van weven, handwerken en verhalen. Je leert de basis van het weven en werkt door kleine lapjes te weven (zogenaamde potholdersloom) mee aan de levensgrote jas. Je hoeft geen ervaring te hebben met weven of handwerken om mee te kunnen doen. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen. De workshops zijn in de ochtend en de middag. Je kunt met één workshop meedoen, of met alle 16. Precies wat bij jouw agenda past.

Programma november

Stadscollectie textiel
5 t/m 19 november – 38CC is open van woensdag t/m zondag 13.00 t/m 17.00 uur
Opening expositie: 5 november 16:00 uur
Expositieruimte 38CC, Papenstraat 5

Exposeer je eigen werk in een levensgrote letterbak, alles wat met textiel te maken heeft is welkom. Dit kan een ingelijst borduurwerk zijn maar ook kleding, poppetjes, haakwerk, quilts, etc. Kom jij ook jouw werk exposeren? Meld jouw werk uiterlijk 31 oktober aan via info@woordendraad.nl. Op zaterdag 19 november kan iedereen zijn/haar werk weer ophalen tijdens een afsluitende borrel.

Naast de stadscollectie zijn ook het Delftse Kleed en De Jurk van Delft van 20 jaar geleden hier te zien.

Entree Expositieruimte 38CC is gratis.  

Het kleed van Delft 
Woensdag en zaterdag 2, 5, 9, 12, 16 en 19 november, van 13.00 t/m 17.00 uur
Expositieruimte 38 CC, Papenstraat 5

Kom langs met een stuk stof, kleding of wol met herinneringen en verhalen. Dit materiaal zal kunstenaar Bart Gorter ter plekke samen met jou inweven in het Kleed van Delft op het weefgetouw. Zo ontstaat een groot kleed van levensverhalen en herinneringen. Kom langs om Bart Gorter live aan het werk te zien en neem jouw stuk textiel met herinneringen mee.

Theatervoorstelling
Zondag 20 november (tijd wordt later bekend gemaakt)
Theater de Veste, Asvest 1

Op zondag 20 november is de voorstelling Woord & Draad in Theater de Veste, waarin ambacht de rode draad vormt. Deze avond hoor, zie en ervaar je de persoonlijke verhalen die tijdens Woord & Draad zijn verzameld. Live gesproken maar ook via muziek, zang, audiofragmenten, dans, film en andere kunstvormen. De presentator draagt de levensgrote Delftse Jas, gemaakt van stukken stof geweven door de deelnemers van de workshops.

Programma maart 2023

Eindmanifestatie in Museum Prinsenhof Delft
maart 2023 (datum en tijd volgt binnenkort)
Museum Prinsenhof Delft, Sint Agathaplein 1

Bezoek de tentoonstelling van Woord & Draad waarin alles bij elkaar komt: de Jurk van Delft en het Delftse Kleed uit 2002 naast de Jas en het Kleed van Delft uit 2022. Theater, film, dans, foto’s en muziek vertellen de nieuwe verhalen van Delftse inwoners die in de loop van het project door Marjet zijn verzameld. Na afloop wordt alles bewaard in het depot van het museum.

Contact

Alle inwoners van Delft zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het project Woord & Draad. Het is een project voor en door alle Delftenaren en Delvenaren. De workshops zijn gratis te volgen. Heb je vragen of wil je je ergens voor aanmelden? Mail dan naar info@woordendraad.nl.

Volg Woord & Draad online:

Woord & Draad is een initiatief van Stichting DelftsPeil. Met dank aan onze sponsoren en subsidiënten: Gemeente Delft, VSB Fonds, Fonds 1818, De Schepper Delft Stichting, J.E. Jurriaanse Stichting, Hendrik Mullerfonds, Open Studio Delft en Cultuurhuis Delft. 

Woord & Draad subsidienten