Textielstad

20 maart t/m 20 april
tijdens openingstijden OPEN Delft
OPEN Delft,
Vesteplein 100

Het Kleed van Delft en de Textielstad zijn een maand lang te zien in OPEN Delft.

Het Kleed van Delft

Wist je dat Delft een bloeiende Delftse tapijtindustrie kende in de 18e eeuw? Delftse wandtapijten worden wereldwijd beschouwd als meesterwerken. Met het Kleed van Delft heeft de stad er in 2023 een nieuw meesterwerk bijgekregen. 

Maandenlang weefden 60 Delftenaren onder begeleiding van kunstenaar Bart Gorter het Kleed van Delft. Elk weefde een eigen stuk stof of kleding in. Het resultaat is een meterslang kleed vol verhalen en herinneringen. Op de tags die aan het kleed hangen lees je wie welk stukje weefde. En in het document ‘Under The Rug’ lees je de verhalen achter het kleed. 

Het Kleed van Delft werd geweven op een weefgetouw dat op veel plekken in de stad heeft gestaan: Abtswoude Bloeit, Expositieruimte 38CC, Theater de Veste én in OPEN.

Op zaterdag 18 maart werd het Kleed van Delft onthult en was het te zien in de expositie van Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft. Het Kleed werd cadeau gegeven aan de stad en in ontvangst genomen door wethouder Maaike Zwarts en museumdirecteur Janelle Moerman. Na de expositie van het kleed in OPEN wordt het kleed de komende 100 jaar zorgvuldig bewaard in het depot van Museum Prinsenhof Delft. 

De Textielstad

De Textielstad is onderdeel van het stadsproject Woord & Draad. Het concept van de stad en de audiotour is bedacht door artistiek leider Marjet Roerink. Kunstenares Marieke Rolloos heeft samen met textieldocenten Arukhan Bektassova-Dos, Selma Polat de afgelopen maanden het maakproces van de huisjes begeleid. Het resultaat is een stad waar verschillende culturen, verhalen en achtergronden samen komen.

Met verschillende handwerktechnieken (breien, vilten, naaien of haken) maakten Delftenaren het huis van hun dromen, een sprookjeshuis of hun eigen woning. Samen vormen de ruim 40 huisjes een complete stad van textiel met een persoonlijk verhaal achter elk huis. Een aantal verhalen zijn te beluisteren door de QR-code te scannen die naast de Textielstad in OPEN hangt. 

“In een wereld waar zoveel mensen op de vlucht zijn was het verbindend om te werken aan een stad waar zoveel mensen samen komen”, aldus Marieke. 

De Textielstad was voor het eerst te zien op zaterdag 18 maart in de expositie van Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft.