Terug naar overzicht

Sociaal experiment – Maud Verheij

Student Industrieel ontwerpen, Maud Verheij wist Stichting DelftsPeil te vinden voor ondersteuning bij een experiment dat ze voor haar minor Social Design moest uitvoeren. De opdracht was om mensen middels design met elkaar in contact te brengen.

De uitvoering vond plaats in de Van Gaalenlaan waar ze met meerdere studenten woont. Ze heeft 30 huishoudens benaderd om mee te doen aan haar experiment en heeft wensen van bewoners geïnventariseerd. Maud is met verschillende communicatiemiddelen aan de slag gegaan, bijvoorbeeld door aan te bellen of posters uit te delen, om met mensen in contact te komen. Na een aantal experimenten heeft ze in overleg met buurtgenoten een lamp ontwikkeld die bepaalde kleuren geeft. Deze wandlamp hangt in een huis en de buren hebben eenzelfde lamp. Via de lamp communiceren de buren. Met de kleuren kunnen ze afspraken maken, bijvoorbeeld over koffietijd, of kan worden aangegeven dat behoefte bestaat aan gezelschap, etc.

Het prototype heeft Maud getest in haar straat en de reacties waren enthousiast. DelftsPeil heeft Maud zowel financieel als met advies ondersteund. Vooral de methode waarbij DelftsPeil mensen betrekt en weet te benaderen in projecten was een onderdeel dat voor haar interessant was.

Looptijd: 2017