Terug naar overzicht
  • 3d-straatjevanvermeer

3D Painting: het Straatje van Vermeer

Delft was in juni 2016 in de ban van de metersgrote 3D painting op het Bastiaansplein van het Straatje van Vermeer, gemaakt door kunstenaar Leon Keer. Het beroemde schilderij Van Vermeer kwam op de straatsteen weer tot leven. Al tijdens het schilderen van de 3D tekening door Leon kwam er veel publiek langs om het maakproces te volgen. De tekening nodigt iedereen uit tot het maken van foto’s. Je kunt jezelf ook in de tekening op de foto zetten, bijvoorbeeld terwijl je op het dak zit.

Maakproces

De schets voor de 3D tekening van het Straatje van Vermeer had Leon Keer in twee uur klaar. Het schilderen ervan op de straat met acrylverf duurde vier dagen. De tekening was daarna nog een paar maanden zichtbaar.

Selfies

Na de oplevering werden de hekken verwijderd en werd het publiek uitgenodigd om Het Straatje binnen te stappen en selfies van zichzelf te maken, hiermee portretteren zij zichzelf in een beeld van de 17e eeuw, maar laten tegelijkertijd een activiteit zien uit de 21e eeuw. Dit was een groot succes, van brandweerlieden, scholieren, bewoners, toeristen tot ondernemers gingen in de tekening op de foto.

Muziekoptredens

Tijdens het weekend van 10 en 11 juni werden musici David Kweksilber (saxofoon en klarinet) en Joost Buis (trombone) uitgenodigd om ook het schilderij binnen te stappen en een muzikale vertaling te maken van de schildertechnische aspecten die bij Vermeer prominent naar voren komen. Elk uur gaven ze een recital. Jeroen Manders was voor de gelegenheid gevraagd als spreekstalmeester, maar Jeroen kan heel mooi zingen dus al snel stond er een trio in de tekening met een divers repertoire waaronder het bekende lied ‘Kom van het dak af’ te zingen.

In de media

Al tijdens het schilderen van de 3D tekening kwam er veel media aandacht.

Looptijd: 2016

Van het maakproces heeft Leon Keer een time-lapse gemaakt: