Jurk van Delft
De Jurk van Delft is een project waarin 175 vrouwen van 28 nationaliteiten een halfjaar samen hebben gewerkt aan een installatie van een jurk. Onder leiding van kunstenaar Christina Linaris Coridou en Tonny van Sommeren. De onthulling vond plaats in Museum Prinsenhof Delft in aanwezigheid van Adelheid Roosen. Het kunstwerk is door het museum in haar collectie opgenomen.
Achtergrond
In deze tijd van verharding, haast en individualisering leven veel mensen langs elkaar heen. De drempel om contact te maken is groot, er is vaak geen aanleiding, maar de behoefte om elkaar te leren kennen is onmiskenbaar aanwezig. Bovendien willen de vrouwen zich ontwikkelen en deels zelf activiteiten organiseren, begeleiden en uitvoeren. Daarom dit project, waarbij vrouwen de handen ineenslaan en gezamenlijk rond de tafel gaan zitten om een uniek kunstwerk te maken, De Jurk van Delft.
Vervolg op Delftse Kleden
De Jurk van Delft is een vervolg op het textiele project Delftse Kleden ui 2002. Daar waar Delftse Kleden een kennismaking was met elkaar, is de Jurk een project waarbij die band verstevigd kan worden en waar de vrouwen meer van zichzelf kunnen laten zien. Immers men is nieuwsgierig geworden naar elkaar, wil meer van elkaars achtergrond weten en men is trots om dat te laten zien. Van belang hierbij is dat dit op andere wijze gebeurt dan door middel van taal. De Jurk van Delft draagt bij aan het hedendaags cultureel erfgoed, waarbij een dwarsdoorsnede van de vrouwelijke Delftse bevolking een schat aan culturele historie neerzet.
Eeuwenoude steek van Bayeux
Bij het werken aan de Jurk van Delft stonden de volgende vragen centraal: Waar kom ik vandaan, wie ben ik en wat is mijn toekomst-droom? Deze vragen werden vertaald naar borduurwerk waarin de persoonlijke inbreng van de deelneemsters voorop stond. Voor het maken hiervan introduceerde kunstenaar Christina Linaris-Coridou de eeuwenoude steek van Bayeux. De persoonlijke werken bestaande uit poppetjes met klederdracht en borduurwerk rondom taal en land van de deelneemsters werden elk gemonteerd op de Jurk.
20 jaar later
Maar liefst 20 jaar later, in 2022, maakte Marjet Roerink een vervolg op de textiele projecten de Delftse Kleden en de Jurk van Delft, genaamd Woord & Draad. De vrouwen die in 2002 meewerkten werden deze keer opnieuw uitgenodigd. Dit leverde mooie ontmoetingen op. De Delftse Kleden en de Jurk van Delft werden uit het depot gehaald en geƫxposeerd in Expositieruimte 38CC en Museum Prinsenhof Delft. Na afloop van het project gingen de vier textielkunstwerken met elkaar het depot van Museum Prinsenhof Delft in.
Looptijd: 2004 – 2005