Terug naar overzicht
  • Delftse Kleden 2022
  • Delftse Kleden 2002
  • Delftse Kleden 2022
  • Delftse Kleden 2002
  • Delftse Kleden 2022

Delftse Kleden

In totaal werkten 310 vrouwen op 14 verschillende locaties van 28 nationaliteiten aan de Delftse Kleden. De universele taal van handwerk zorgde voor contact en ontmoeting in de tijd van een uiteengevallen samenleving na 9/11 en de moord op Pim Fortuyn. Het concept en begeleiding van het project was in handen van kunstenaar Tonny van Sommeren.

Vierluik

De Delftse Kleden bestaan uit een vierluik van wandkleden waarin de elementen van Water, Aarde, Lucht en Vuur zijn verwerkt. In het centrum van de kleden worden de vier elementen met symbolen weergegeven, dan volgt een rand met de namen van alle vrouwen die aan het kleed hebben gewerkt en daaromheen zie je 680 persoonlijke tegeltjes. De kleden tellen totaal 785 borduurwerken. Voor kunstenaar Tonny van Sommeren was de universele taal van het handwerk een aanknopingspunt om contact te maken en ontmoeting mogelijk te maken. Juist daar, waar taal en cultuur een barrière kunnen vormen. De Delftse Kleden zijn na afloop van het project opgenomen in de collectie van museum Prinsenhof in Delft.

2 en 20 jaar later

In 2004 kwam er een vervolg op dit project in de vorm van een Jurk van Delft. Maar liefst 20 jaar later, in 2022, maakte Marjet Roerink een vervolg op de textiele projecten, genaamd Woord & Draad. De vrouwen die in 2002 meewerkten werden deze keer opnieuw uitgenodigd. Dit leverde mooie ontmoetingen op. Hierin werd samen met Delftenaren door kunstenaar Bart Gorter gewerkt aan het Delftse Kleed en door kunstenaar Funda Goçer aan de Jas van Delft. Deze keer niet met borduren, maar via weven. De Delftse Kleden en de Jurk van Delft werden uit het depot gehaald en geëxposeerd in Expositieruimte 38CC en Museum Prinsenhof Delft. Na afloop van het project gingen de 4 textielkunstwerken met elkaar het depot van Museum Prinsenhof Delft in.

Looptijd: 2002 – 2003