Terug naar overzicht

Het Stadsarchief De Hort Op

In het voorjaar en de zomer van 2019 ging het Stadsarchief de hort op en trok het met een vrolijk gepimpte SRV-bus door de buurten en wijken van Delft. De persoonlijke verhalen en de geschiedenis van de stad tot leven werden gewekt in een groot ganzenbordspel waarmee dit project midden op de Markt in Delft werd afgesloten. 

Rites de passage

Samen met ontwerper Edith Gruson hebben we het programma van Stadsarchief De Hort Op ontwikkeld rond rites de passage, ofwel belangrijke momenten in de levensloop. Zoals geboorte, huwelijk, begrafenis, ontgroening, onderwijs, werk, wonen, politie, uitgaan, cultuur en verenigingsleven. Delft is met 45 nationaliteiten en de drie kernen van Midden-Delfland een proeftuin om verhalen op te halen en een portret van deze tijd te maken. Dit deden we met een gepimpte SRV-bus.

De SRV-bus

De SRV-bus liet van het dak tot aan de wielen zien dat het Stadsarchief de hort op ging. De bus was aan de buitenkant compleet gewrapt. De binnenkant was ingericht als een mini-tentoonstellingsruimte, met een wekelijks wisselende expositie dat deels werd ingericht met materiaal van Museum Griffioen. Aan de wanden hingen verhalen over de recente geschiedenis van Delft. Op een groot scherm waren animaties over de Delftse geschiedenis te zien. In de bus werden bezoekers uitgenodigd om een podcast op te nemen. In totaal zijn er 11 podcasts opgenomen. Ook kon men zich laten fotograferen als een historisch figuur. Deze foto werd gedrukt op een shirt, rompertje of tas en kreeg je mee als herinnering aan je bezoek.

“Wat laat jij achter voor de geschiedenis van de toekomst? Jouw schooldiploma, het geboortekaartje van je kind, die vergeelde familiefoto genomen in je ouderlijk huis? Het is allemaal van onschatbare waarde voor het Stadsarchief Delft. We documenteren en bewaren het voor toekomstige generaties. Welke persoonlijke herinneringen wil jij laten vereeuwigen? Kom naar de bus en neem het mee!”

Op de bloemenmarkt

De kick-off van het project vond plaats op 11 juni 2019 op de Delftse bloemenmarkt, met de overhandiging van het geboortekaartje van wethouder Bas Vollebregt aan publieksarchivaris Bas van der Wulp. De SRV-bus stond in totaal zes donderdagen tussen de bloemenkramen op de bloemenmarkt op de Brabantse Turfmarkt. Dit was een gouden greep. Mensen waren nieuwsgierig en door elke week op dezelfde plek te staan, wisten mensen ons te vinden. Zo werden we echt een verzamelpunt voor archiefmateriaal en verhalen.

De wijken in

Op de dinsdagen waren we te vinden in de wijken van Delft, bij winkelcentra, ziekenhuis, scholen, pleinen en seniorenwoningen. In de wijken hebben honderden mensen onze aanwezigheid waargenomen. Velen hebben de wagen bezocht voor een praatje en een verhaal. Anderen kwamen heel gericht met vragen of materiaal voor het archief.

Basisschool de Horizon

Speciaal voor basisschool de Horizon in de wijk Buitenhof hebben we een educatief programma gekoppeld aan het Stadsarchief. Dit was een groot succes dat zelfs leidde tot een mooi vervolg: de school ging hierna op bezoek bij het Stadsarchief. Er is een zaadje geplant voor een duurzame relatie. Het aantal leerlingen met een divers culturele achtergrond op deze school is groot.

Reuzen levensloopspel

Op basis van de opgehaalde verhalen werd het reuzen levensloopspel ontwikkeld. De Delftse en nationale geschiedenis werden verwerkt tot een groot ganzenbordspel. Met in het hart van het spel de verhalen van de Delftenaren die de afgelopen weken zijn opgehaald in de SRV-bus.

Het spel stond tijdens het weekend van Open Monumentendag (14 en 15 september 2019) voor het stadhuis op de Markt. Dit weekend wordt bezocht door ruim 20.000 bezoekers en het stadhuis is het centrale informatiepunt. De Delftenaren die een podcast hadden opgenomen waren de begeleiders van het spel en deelden daarnaast ook persoonlijk hun verhaal. In de SVR-bus was een mini-expositie en de medewerkers van het Stadsarchief gaven uitleg over het archief.

Looptijd: 2019