Terug naar overzicht
  • Woord en Draad
  • Woord en Draad
  • Woord en Draad
  • Woord en Draad
  • Woord en Draad 2023

Woord & Draad

Woord & Draad verweeft persoonlijke verhalen van Delftenaren met hun liefde voor textiel. Dit stadsproject draait om verbinding. Niet alleen tussen textiel en podiumkunsten, maar vooral tussen de werelden van mensen die elkaar kruisen en ontmoeten. Woord & Draad ging van start in september 2022 en eindigde op 18 maart 2023 met een expositie van de handgemaakte textielkunst van alle Delftse deelnemers in Museum Prinsenhof Delft. Woord & Draad is een idee van Marjet Roerink, die de artistieke leiding van het project op zich nam.

Precies 20 jaar geleden

Woord & Draad haakt in op eerdere textielprojecten van Stichting DelftsPeil uit 2002, waarin Delftse Kleden en een Jurk van Delft werden geborduurd door 310 Delftse vrouwen van 28 nationaliteiten. Onder leiding van kunstenaars Tonny van Sommeren en Christina Linaris Coridou. De afgelopen 20 jaar werden de jurk en het kleed zorgvuldig bewaard in het depot van Museum Prinsenhof Delft. Speciaal voor Woord & Draad waren ze weer te zien, eerst in Expositieruimte 38CC en later in Museum Prinsenhof Delft. Tijdens Woord & Draad weefde heel Delft, met en zonder ervaring, mee aan het Delftse Kleed en de Delftse Jas. Persoonlijke verhalen vormden de rode draad.

Universele taal van handwerk

In 2002 zorgde de universele taal van handwerk voor contact en ontmoeting in de tijd van een uiteengevallen samenleving na 9/11 en de moord op Pim Fortuyn. In 2022 was er opnieuw een tijd waarin het gevoel van saamhorigheid soms ver weg was na de wereldwijde coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Dat maakte van Woord & Draad een eigentijds vervolg.

Kick-off, Jas van Delft en Textielstad

De start van Woord & Draad vond plaats tijdens het weekend van Open Monumentendag in september, op de locatie Vakwerkhuis. Op deze dagen werden de eerste lapjes geweven voor de Jas van Delft. In de 2,5 maand erna vonden workshops plaats in de wijken Voorhof en Buitenhof. Onder begeleiding van textielkunstenaar Funda Goçer weefden buurtbewoners in de Delftse Cultuurhuizen bijna 100 lapjes op kleine weeframen. De lapjes vormen nu samen de Jas van Delft. De workshops weven voor de jas werden zo goed ontvangen, dat er een vervolg aan werd gegeven. Van november t/m maart maakten Delftenaren maakten met verschillende handwerktechnieken het huis van hun dromen, een sprookjeshuis of een kopie van hun eigen woning. De huisjes vormen een textielstad met een persoonlijk verhaal achter elk huis.

Het kleed van Delft

Als rode draad in het project weefde kunstenaar Bart Gorter van september 2022 t/m maart 2023 samen met 60 bewoners uit Delft aan het Kleed van Delft. Het resultaat is een meterslang kleed vol levensverhalen en herinneringen. Ieder weefde een eigen stuk stof of kleding in. Het resultaat is een meterslang kleed vol verhalen en herinneringen. Van elke deelnemer werd een quote of tekenende zin bewaard en gebundeld in een boekje, Under The Rug, horende bij het kleed.

Expositie 38CC

In november 2022 exposeerden 50 Delftenaren hun eigen handgemaakte textielkunst in een levensgrote letterbak in Expositieruimte 38CC. Elk met een persoonlijke betekenis of herinnering. De 20-jaar oude Delftse Kleden en de Jurk van Delft maakten de stadscollectie compleet. Tegelijkertijd stond het weefgetouw van Bart Gorter in deze ruimte en konden mensen mee weven aan het kleed. Ook vonden hier de repetities plaats voor de uitvoering in Theater de Veste.

Verhalen in het theater

In de muzikale vertelvoorstelling van 20 november 2022 in Theater de veste, geregisseerd door Marjet Roerink, hoorde en zag je persoonlijke verhalen uit Delft. Verhalen waarin de kracht van textiel en handwerk de rode draad vormt. De Jas van Delft werd in het stuk gedragen door de verteller.

Eindmanifestatie

Op 18 maart 2023 vond de spetterende eindmanifestatie van Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft plaats. In het kader van De Delftse Blik nam Woord & Draad het museum één dag over. Deze middag gaf Woord & Draad het kleed cadeau aan de stad. Het werd in ontvangst genomen door wethouder Maaike Zwart en museumdirecteur Janelle Moerman. ‘s avonds was er een theatertour door het museum heen, waarin de verhalen achter de textiel tot leven kwamen. In verschillende ruimtes in het museum werd er gezongen, vertelt, muziek en theater gespeeld. De tour was binnen enkele dagen nadat de inschrijving startte al uitverkocht.

Nog niet voorbij

Het project wordt zo goed ontvangen in de stad, dat er nog een toegift wordt gegeven: van 20 maart t/m 20 april 2023 waren het Kleed van Delft en de Textielstad nog te bewonderen in OPEN aan het Vesteplein 100 in Delft. Na afloop van het project gingen de jurk en kleed uit 2002 samen met de jas en het kleed gemaakt tijdens Woord & Draad in 2022 het depot weer in.

In de media

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, VSBfonds, Fonds 1818, De Schepper Delft Stichting, J.E. Jurriaanse Stichting, Hendrik Mullerfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Museum Prinsenhof Delft, Stichting Stunt, Expositieruimte38CC, OPEN Delft, De Delftse Blik, Open Studio Delft, Abtswoude Bloeit! en Cultuurhuis Delft.

Looptijd: 2022 – 2023

www.woordendraad.nl
www.instagram.com/woordendraad