Terug naar overzicht

Bord voor je Hof

Met elkaar cultureel erfgoed van de toekomst maken, kijkend naar het historische erfgoed van de wijk Hof van Delft. Dat is in een notendop Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft.

Archeologie Delft heeft veel informatie weten te vinden in de Hof van Delft over vroegere eetgewoonten. In museum Prinsenhof zijn veel schilderijen te vinden over hoe er werd gegeten door de elite ten tijde van Willem van Oranje. Het team van Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft gaat op zoek naar overeenkomsten en verschillen van gebruiken rondom het nuttigen van eten. Is dat heden ten dage anders dan vroeger? Wijkbewoners van de Hof van Delft vertellen hun persoonlijke verhaal (de eetpaspoorten) en hebben mee gewerkt aan de totstandkoming van, samen met keramiek kunstenaar Olav Slingerland, een uiterst uniek wijkservies.

Samen met kunstenaar Olav Slingerland en Museum Prinsenhof Delft hebben we het plan uitgewerkt: Buren ontmoeten elkaar, eten samen, vertellen elkaar verhalen. Zo zijn de eetpaspoorten ontstaan. In kleine interviews met bewoners van de wijk hebben we verhalen over hun eetgewoonten anno 2017 verzameld.

Bewoners en leerlingen van de Freinetschool hebben we uitgenodigd voor een rondleiding bij Archeologie. Dit is de schatkamer van Delft waarin gebruiksvoorwerpen van Delftenaren door de eeuwen heen zijn verzameld. Dat geeft een bijzonder inkijk in de keuken en de eetgewoonten van vroeger.

Speciaal voor Bord voor je Hof is er een rondleiding bij Museum Prinsenhof Delft ontwikkeld over eten en eetgewoontes aan het hof van Willem van Oranje. Bewoners van woonzorgcentrum Lindenhof, leerlingen van de Freinetschool en bewoners uit de Hof van Delft zijn hier speciaal rondgeleid.

Tot slot hebben we bewoners uitgenodigd om mee te werken aan een uniek kunstwerk. Tijdens workshops werd iedereen uitgedaagd om een tekening of tekst te maken over wat de wijk voor je betekent. Oud en jong hebben schitterende werken gemaakt die met de hand zijn uitgekerfd of door de lasersnijder zijn bewerkt bij Maakbaar. Het eindresultaat, een echt wijkservies, is verbluffend. In de historische stad van techniek hebben bewoners elkaar op bijzondere wijze ontmoet en is ambacht en innovatie op verschillende niveaus samengebracht in cultureel erfgoed van de toekomst, waarvan een deel een plek heeft gekregen in het nieuwe stadskantoor van Delft.

Looptijd: 2016 – 2017