Terug naar overzicht

Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft

Met elkaar cultureel erfgoed van de toekomst maken, kijkend naar het historische erfgoed van de wijk Hof van Delft. Dat is in een notendop Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft. Hof van Delft is een wijk die grenst aan de westkant grenst van de binnenstad van Delft. Het projectplan is gemaakt samen met kunstenaar Olav Slingerland en Museum Prinsenhof Delft.

Eetgewoonten van nu

Het team van Bord voor je Hof, Bord van Hof van Delft is opzoek gegaan naar overeenkomsten en verschillen van gebruiken rondom het nuttigen van eten. Is dat heden ten dage anders dan vroeger? Wijkbewoners uit Hof van Delft vertelden hun persoonlijke verhaal en werkten mee aan de totstandkoming van een uiterst uniek wijkservies. Dit werd gemaakt samen met keramiek kunstenaar Olav Slingerland

Eetgewoonten van vroeger

Archeologie Delft heeft door de jaren heen veel informatie weten te vinden in de wijk Hof van Delft over de eetgewoonten van vroeger. Daarnaast zijn er in Museum Prinsenhof Delft veel schilderijen te vinden over hoe er vroeger werd gegeten door de elite, ten tijde van Willem van Oranje.

Eetpaspoorten

In kleine interviews met bewoners van de wijk hebben we verhalen over hun eetgewoonten anno 2017 verzameld. Zo ontstonden de eetpaspoorten. Deze interviews vonden plaats tijdens ontmoetingen tussen de buren die samen aten en elkaar verhalen vertelden.

Rondleidingen

Bewoners en leerlingen van de basisschool Freinet in de wijk Hof van Delft hebben we uitgenodigd voor een rondleiding bij Archeologie Delft. Dit is de schatkamer van Delft waarin gebruiksvoorwerpen van Delftenaren door de eeuwen heen zijn verzameld. Dat geeft een bijzonder inkijk in de keuken en de eetgewoonten van vroeger.

Daarnaast is er speciaal voor Bord voor je Hof een rondleiding bij Museum Prinsenhof Delft ontwikkeld over eten en eetgewoontes aan het hof van Willem van Oranje. Bewoners van woonzorgcentrum Lindenhof, leerlingen van de Freinetschool en bewoners uit Hof van Delft zijn hier persoonlijk rondgeleid.

Wijkservies, erfgoed van de toekomst

Tot slot hebben we bewoners uitgenodigd om mee te werken aan een uniek kunstwerk. Tijdens workshops werd iedereen uitgedaagd om een tekening of tekst te maken over wat de wijk voor je betekent. Oud en jong hebben schitterende werken gemaakt die met de hand zijn uitgekerfd of door de lasersnijder zijn bewerkt bij Maakbaar. Het eindresultaat, een echt wijkservies, is verbluffend. Het werd onthult door Burgemeester Marja van Bijsterveldt en werd van maart t/m juni tentoongesteld in Museum Prinsenhof Delft.

Cultureel erfgoed

In de historische stad van techniek hebben bewoners elkaar op bijzondere wijze ontmoet en is ambacht en innovatie op verschillende niveaus samengebracht in cultureel erfgoed van de toekomst, waarvan een deel een plek heeft gekregen in het nieuwe stadskantoor van Delft. Bijna 300 wijkbewoners werkten mee aan dit project.

In de media

Delft op Zondag (16.03.2017): Burgemeester Van Bijsterveldt onthult uniek wijkservies

Looptijd: 2016 – 2017